2010-10-06

Pumpfrossa

I lördags packade vi in oss i J&G:s bil och styrde kosan mot Ölands skördefest, vilket var en ny upplevelse för oss. Vi prickade in en bra dag, det var friskt men soligt, perfekt höstväder med andra ord.

Vi tillbringade större delen av tiden på sydöstra sidan av ön, som jag inte sett så mycket av tidigare. Bland annat besökte vi Gårdby café och lanthandel, en riktig pärla som jag gärna återvänder till. Hela ön sjöd av aktiviteter och det var ett trevligt upplägg att bara köra runt och stanna till där det var någonting som fångade vårt intresse. Kroppkakor, loppis eller försäljning av grönsaker till exempel.

Vi provade också på självplockning av pumpor för första gången. Ett helt fält med knalliga brandgula pumpor - knubbiga, knotiga, stora och små - kunde vi välja och vraka mellan. Jag fick med mig flera små prydnadspumpor hem som jag dekorerade matbordet med, och två stora som pryder entrén. Den ena gröpte jag ur och kokade soppa på. Jag hade fått för mig att pumpa inte smakade så värst mycket och hade ganska låga förväntningar, men mums vad gott det blev! Här kommer receptet:

Charlottes höstiga pumpasoppa

Fruktköttsbitar från en pumpa (om du vill behålla pumpan som prydnad så fungerar det bra att gröpa ur den med en glasskopa, skala den annars)
3 nyskördade morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
ca 5 dl vatten
1,5 kycklingbuljongtärningar
rikligt med salt och peppar
chilipulver
ingefära
generöst med creme fraiche

Skala och hacka morot. Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt morotsbitarna. Häll på vatten och buljongtärning. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Tillsätt pumpan och krydda efter smak. Tillsätt eventuellt mer vatten, men tänk på att soppan ska vara krämig. Koka 10-15 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt creme fraiche och värm upp soppan igen. Servera med t ex dinkelfrallor och rostade pumpakärnor. Jag rostade mina i 175 grader i cirka 30 minuter med lite salt och chilipulver.

Inga kommentarer: