2011-02-13

Hemgjord sushi

I fredags provade vi på att göra hemmagjord sushi för första gången. Vi har varit med och rullat sushi förut hos några kompisar, men det här var första gången vi gjorde det från grunden. Med tanke på det tycker jag det blev väldigt lyckat! Våra vänner som vi bjudit hem hade knappt smakat på sushi förut och var väl lite skeptiska, men de åt i alla fall :)

Om ni vill prova så är det bara att köpa ett paket sushiris, sushivinäger, lite wasabi och japansk soya och sedan är det bara att experimentera! Hur man förbereder riset står på förpackningen. Som fyllning kan ni välja nästan vad som helst, tycker ni att det verkar läskigt med rå fisk går det att hoppa över det.

Vi gjorde riskuddar med rå lax (laxen måste ha varit fryst i minst två dygn, annars är det risk för parasiter). Då blöter man händerna, formar små kuddar av ris och lägger på en bit lax.

Vi gjorde även california rolls med gurka, avocado och surimisticks. Då trycker man ut ett jämnt lager med ris över större delen ett sjögräsblad (se till att trycka ut riset ända ut i kanterna). I mitten gör man en skåra och lägger på fyllningen och sedan rullar man ihop bladet med hjälp av en bambumatta. Bladet klistrar man ihop genom att blöta fingrarna och stryka utmed kanten. När rullen fått stå en stund (bladet behöver fukta till sig lite) så skär man rullen i skivor.

Vi använde även paprika och en röra med tonfisk, hackad purjolök, creme fraiche och kryddor som fyllning. Googla om ni vill ha mer specifika instruktioner och fler tips på tillbehör, det finns hur mycket som helst!

Inga kommentarer: