2010-08-29

Flygtur - Spaka själv

Igår var jag och Magnus, en jobbarkompis, på Värnamo Flygklubbs "Spaka själv". Värnamo flygklubb håller till på Ya, Hagshults Flygplats. (http://www.varnamoflygklubb.nu/) Det var spännande och roligt, något av en barndomsdröm som i viss mån fick komma i uppfyllelse. Vad är då spaka själv för något? Jo, tillsammans med en flyginstruktör får man under en stund i luften själv styra flygplanet. Utmärkt tillfälle att få en känsla för hur det är att flyga privat. Flyginstruktören hjälper naturligtvis till och berättar vad de olika intrumenten visar etc. Dessutom sköter han start och landning. Tanken från klubbens sida är naturligtvis att de som är intresserade och får pröva på ska fastna i det här och anmäla sig till kursen för att själv ta certifikat. Jag hade inte varit sen att anmäla mig om jag haft 100 000 över. För det är vad det kostar.
Att vi åkte dit var egentligen Kristoffers förtjänst, en annan kollega som är medlem i klubben och som sedan ett par år flyger själv. Även han var på plats och efter vi flugit själva tog vi en tur tillsammas med honom bakom rodret.


Planet vi flög var i det här fallet ett Cessna Skyhak 172. I bakgrunden syns det Diamon DA-40 som vi sedan tog en tur i tillsammans med Kristoffer.


Många instrument och knappar att hålla reda på, men när man visste vad de visade och gjorde så var det inte fullt lika överväldigande längre.


Här ser vi en flygbild över High Chaparral


En flygbild över Värnamo från knappt 2000 fot. Denna tog jag när Magnus flög, under min tur flög jag över skillingaryd men hade inte precis tillfälle att ta några bilder.

Inga kommentarer: