2013-11-14

Tedoftande julkaka


I dag provbakade jag en kaka jag tänkt göra inför jul. En chokladkaka med glasyr och kanderade mandariner och - hör och häpna - Earl grey-te! God blev den i alla fall. En sats räckte till två små sockerkaksformar, så en blev gå-bort-present på dagens mammafika och en ska kalasas på i morgon när ett par mammor och barn kommer hit. Många fikor är det... Jag ska bli bättre på att tacka nej till en del aktiviteter framöver har jag tänkt så det blir lite fler helt oplanerade dagar hemma. Barn mår bra av att ha det lite tråkigt ibland, tror jag, och det hade tydligen en forskare pratat om på tv häromdagen också. Så nästa vecka ska vi ha lite småtråkigt, Frank och jag, fast mest roligt såklart :)

Här kommer receptet på kakan, som jag hittat i julnumret av Lantliv

Glaserad chokladkaka
1 dl mjölk
1 msk Earl grey-te
200 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker, gärna Billingtons
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6 kanderade mandarinskivor (se recept nedan)
1,5 dl florsocker
ca 4 msk vatten

1. Smöra en sockerkaksform och ströa den med kokosflingor.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Koka upp mjölken och lägg i tebladen. Låt svalna och sila.
4. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjölet med kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen och mjölken.
5. Häll smeten i formen och grädda den i den nedre delen av ugnen i 40 minuter.
6. Ta kakan ur formen när den svalnat något.
7. Rör florsockret med vattnet till en smidig glasyr. Ringla glasyren på kakan när den kallnat helt och toppa med mandarinskivorna.

Kanderade mandarinskivor
2 ekologiska mandariner
3 dl socker
1,5 dl vatten
strösocker

1.Skiva mandarinerna och lägg dem i en vid kastrull. Häll på vatten och låt koka sakta i tio minuter. Ta upp skivorna, häll av vattnet och låt svalna.
2. Koka upp socker och vatten. Lägg i mandarinerna och låt koka försiktigt i sockerlagen i ca femton minuter. Ta upp, doppa i strösocker ett par gånger och låt svalna på bakplåtspapper.


Inga kommentarer: