2007-05-12

Den ultimata lönen!

Tänkte som så ofta på vad man ska köpa nästa gång. I den sanna materialismens anda besöker man prisjakt.se oftare än man tar del av världs- så väl som lokala nyheter. Konsumera mera! Skrämmande? Nej, den diskussionen får vi ta en annan gång.

Jag vill ha en ny tv, ny mac och en bil. Dessutom så planeras en "fet" bröllopsresa till söderhavet så klart. Bara ett problem, hur ska allt det finansieras?

Ja det tar inte så lång tid innan tankarna går till att man "skulle tjäna/ha mer pengar". Vad är då den ultimata lönen?!

Om vi börjar i den övre extremen - "ekonomiskt oberoende". Vi snackar inkomster i klass med Steve Jobs 646 miljoner dollar, eller tillgångar i klass med Ingvar of IKEA. Då har man inte de här bekymren. Utan de här bekymren blir visserligen resonemanget void. Vem bryr sig om en tv, dator eller bil om man har de tillgångarna. Man får inte kunna köpa allt man vill ha på en gång, det krävs att man måste vänta. Åtrå. Vi får fortsätta i andra änden, existensminimum.

Ja med existensminimum, det minsta belopp man ska kunna klara sig på varje månad, får man drygt 4000 och det räcker inte särskilt långt. Vi kan snabbt konstatera att det är för lite.

Nu har vi alltså en övre och en undre "gräns" för lön eller tillgångar, vilka definierar området vi har att röra oss i för en definition av den ultimata lönen.

Då återstår fortfarande svaret på frågeställningen, den ultimata lönen. En hypotes är att vi hamnar någonstans runt "Så man klarar sig och lite till, men ändå åtrår det man inte kan köpa inom den närmsta tiden." Man kan direkt se att det naturligtvis är högst individuellt med definitionen av "klarar sig" och just vad det är man åtrår. En lamborghini eller en skoda har naturligtvis viss påverkan på vilka inkomster och tillgångar som krävs. Även "närmsta tiden" behöver definieras. Hur länge kan vi vänta med att köpa sakerna på vår önskelista innan det ses som ouppnåeligt?

Knåpade lite snabbt ihop denna formeln:
A: Summan för önskelistan
B: Eventuella tillgångar att använda för inköpen
C: Månadslön
D: Kommunal skattesats
E: Fasta månadsutgifter
F: Antal månader att spara innan "Önskningarna" kan uppfyllas


F= (A-B)/(C(1-D)-E)

Så får ni själva avgöra...

Inga kommentarer: