2013-10-14

Kakmonster
Jag älskar att baka, men har försökt att dra ner på det den senaste tiden (för jag tenderar att äta det jag har bakat!). Men i går föll lusten på igen så jag ställde mig i köket och svängde ihop både kärleksmums och äppelmuffins, som jag bjöd mammagruppen på i dag. Och så några knapriga kardemummaskorpor som jag bakat tidigare. Många fikor blir det när man är mammaledig, men det måste man få unna sig! Det blir desto längre barnvagnspromenader istället ;)

Här kommer mitt bästa recept på kärleksmums (okej, Leilas är ännu godare, men de är extra lyxiga med massor med choklad i, det här är mer "klassiska" kärleksmums)

150  g smör
1,5 dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4,5 dl vetemjöl

Glasyr:
50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering: kokosflingor/strössel

Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen. Blanda bakpulver, vaniljsocker, (siktad) kakao och mjöl, och rör försiktigt ner i smeten. Bred ut smeten i formen och fördela den jämnt med en slickepott. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter,.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i kaffe, (siktad) kakao, vaniljsocker och florsocker och rör till en jämn smet. Koka samman tills glasyren tjocknar något. Ta ut kakan och bred över glasyren medan kakan är varm. Strö över kokosflingor och/eller strössel. Skär kakan i bitar eller ta ut hjärtformade bitar av kakan med ett pepparkaksmått. 

Inga kommentarer: