2013-10-15

Mustig kycklinggryta




Det är mycket mat här nu, men jag är inne i en sådan där period när jag har massor med inspiration och tycker det är kul med matlagning. Det blir ju dessutom så mycket roligare nu när Frank börjat äta och kan smaka på allt jag kokar ihop :) I dag testade vi ett nytt recept, som jag hittade i senaste numret av Mama, en mustig kycklinggryta som Lisa Lemke komponerat ihop. Lite lyxigt för en tisdag, kanske, men jag är helt för att sätta guldkant även på vardagar! :) 

Här har ni receptet för 4-6 portioner:

2 röda paprikor
1 orange paprika
1 grön paprika
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
12 sardellfiléer i olja
130 g urkärnade svarta oliver, gärna kalamata
1 stor färsk kyckling
2 msk olivolja
2,5 msk rökt paprikapulver
cirka 2 dl vatten
2 burkar konserverade körsbärstomater (á cirka 400 g)
ca 2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
0,5 tsk strösocker
grovhackad persilja

Till servering: ris eller risonipasta
gott bröd

Gör så här:
1. Kärna ur paprikorna och tärna dem grovt. Skala och hacka rödlök och vitlök grovt. Hacka sardellerna fint och oliverna grovt. Stycka kycklingen i 6-8 bitar, behåll benen.
2. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kycklingdelarna. Ta upp köttet och mjukfräs sedan lök och vitlök. Tillsätt paprika, kyckling, sardeller och paprikapulver och fräs alltsammans. Rör ner vatten, körsbärstomater, hälften av oliverna och krydda med salt, peppar och socker.
3. Koka upp och låt sjuda under lock i 45-50 minuter eller tills alla kycklingdelar är genomkokta. Ta upp kycklingdelarna och mixa det som är kvar i kastrullen hastigt. Det ska inte bli en slät blandning utan vätska och grönsaker ska bara gå samman lite. Smaka av med salt, peppar och socker. Lägg tillbaka kycklingen, strö över persilja och resterande oliver och servera tillsammans med ris och ett gott bröd.

Inga kommentarer: